Gå til forrige måned Mai 2021  Gå til neste måned
S M T O T F L
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Legg inn aktivitet


Alle veteraner ønskes
en god helg!

Aldrig har jeg set hjemmet og hjemmets levende liv så fyldigt, så klart og så nær ind på, som netop fra det fjerne og under fraværelsen.
Henrik Ibsen

Bør Norge hjelpe andre NATO-land i Afghanistan selv om det øker risikoen for norske soldater?
JA
NEI
Resultat
Skriv inn et navn du ønsker å benytte i chatten under
 

epost:
Pass:

Trenger du noen å snakke med? Ring døgnåpen grønn linje:

800 48 500

Betjent av NVIO
 
29.04.2004
Minner om en far –og litt til

Minnesmerke over UNIFIL soldater som har falt i tjenestenTom Eirik Ruud, sønn av Kjell Edgar Ruud som omkom i den velkjente ulykken i 1979 hvor et helikopter fra den norske helikoptervingen i Naqoura styrtet.  Her forteller han om sin reise til Libanon i mai 2003, hvor han med egne øyne skulle se hvor hans Far tjenestegjorde, og hvor han skulle fly den samme ruten som tragisk nok skulle bli hans fars siste.  En gripende beretning om de som betaler den høyeste prisen for fred.

Av Tom Eirik Ruud
Pårørende


Norskt FN-personell i aksjon

Lørdag 3. februar 1979 er en vanlig dag ved den norske helikoptervingen, NORAIR, i Libanon. Lege Egil Kjeldaas, sykepleier Jostein Berg, flyger Per Frode Eriksen og maskinist Kjell Edgar Ruud, min far, har denne helgen beredskapsvakt. Klokken 15.45, norsk tid, får de melding om at det har vært skyting i Fiji-bats ansvarsområde og en FN-soldat er hardt såret. Mannskapet gjør seg klar, starter maskinen og tar av østover i retning Qana. Etter ti minutter i luften, og under taktisk flyging, treffer maskinen et høyspenn, og går i bakken fra 100 meters høyde. Helikopteret smadres og alle fire omkommer momentant. Fire familier sitter denne lørdagen hjemme i Norge og vet lite om dramaet som utspiller seg i Libanon, og at livene deres skal bli forandret for alltid.

Denne lørdagen er jeg en uke fra å fylle åtte år. Livet er bekymringsløst og lekent. Lite vet jeg denne lørdagen at jeg skal vokse opp uten å bli kjent med min far.

Jeg vokste opp i min egen Libanon og FN-verden. Hver gang det var markeringer av FN-dagen på skolen tenkte jeg på faren min, hver gang Libanon ble nevnt på TV, noe som skjedde relativt ofte på 80-tallet, tenkte jeg på faren min, de gangene en norsk FN-soldat ble skadd eller drept tenkte jeg på faren min. Han var med meg hele tiden, samtidig som jeg egentlig ikke kjente ham. I tillegg var det ingen i familien som snakket om ulykken, og det som hadde skjedd. Dette er bakgrunnen for at jeg i voksen alder har fått et sterkt ønske om å finne ut mest mulig om min fars siste måneder, og tjenesten i Libanon.

De siste årene har jeg derfor, endelig, fått lest ulykkesrapporten med alle tillegg, og jeg har tatt kontakt med personer som tjenestegjorde ved helikoptervingen i 1978/1979. Det eneste som manglet var å reise nedover for å se omgivelsene som min far tjenestegjorde under. Se Naqoura og området hvor NORAIR og NOR MED COY var stasjonert, og selvfølgelig se ulykkesstedet. Ulykkestedet fikk jeg til og med se fra luften da jeg fikk være med ITALAIR, og fly helikopter over stedet.
     Selvfølgelig er mye forandret på 25 år, og når jeg ser tilbake på turen i dag skulle jeg ønske jeg hadde tatt den for mange år siden. Allikevel svarte turen til alle forventninger jeg hadde. I tillegg var turistattraksjonene med romerske ruiner i Baalbeck og Jeita-grottene fantastiske. Reisefølget som besto av UNIFIL-veteraner var perfekt for en tur som denne. Veteranene kjente området godt, og de kunne fortelle om egne opplevelser og episoder i UNIFIL-området. Samtidig hadde gjengen et fantastisk godt humør, og det var godt å le så mye på en tur som var så alvorlig for min del. Jeg følte også tilstedeværelsen deres i mine tunge stunder i Ebel es Saqi og Naqoura, og at dette var folk som forsto hva jeg var ute på.

Takk til dere alle!

Det er to dager som utmerker seg under besøket i Libanon, 17. mai i Ebel es saqi, og besøket i Naqoura med helikoptertur over ulykkesstedet.


Undertegnede foran minnesteinen
i Ebel es Saqi

17. mai i Ebel es Saqi skulle bli en fantastisk dag. Vi sto opp tidlig, da vi skulle være på plass i Saqi klokken 10.00. Der skulle det være en minnehøytidelighet ved det flotte minnesmerket over de 21 norske FN-soldatene som har mistet livet i UNIFIL-tjeneste. Jeg visste ikke helt hva som ventet meg denne dagen, bortsett fra at det å feire 17. mai i utlandet ga en spesiell følelse. Jeg visste heller ikke helt hvor vi skulle, og hadde ingen kjennemerker siden jeg aldri hadde vært der før. Jeg kjente spenningen i kroppen når vi kjørte gjennom CP`ene inn i Sør-Libanon. Jeg var endelig i det samme området min far fløy i 25 år tidligere.
Når vi nærmet oss Saqi hørte jeg noen snakke om at det ikke var folk i gatene, og da vi kom opp til Norway Square så skjønte vi hvorfor. Det sto et menneskehav og ventet på oss, og gjensynet var hjertelig . Selv om jeg har lest om det spesielle forholdet mellom norske FN-soldater og folket i Saqi, kan det ikke sammenlignes med å se mennesker som ikke har sett hverandre på over 20 år kaste seg i armene på hverandre. Jeg må innrømme at jeg frem til denne hendelsen på turen var mest opptatt av mine egne mål for reisen, og forsto da veldig godt hvor spesiell denne turen også var for de andre!
Vi samlet oss rundt minnesmerket og for første gang på turen kjente jeg følelsene ta overhånd. Det ble lagt ned kranser, og Norsk-Libanesisk venneforening la ned en rød rose for hver omkommet. Deretter var det min tur å gå frem for å legge ned en rose til minne om min far. Kroppen strittet imot, og det var vanskelig å få bena til å bevege meg fremover. Jeg skalv og tårene rant, men faktisk var det deilig å kjenne på disse følelsene etter så mange år.
 


Minneplaketten med navnene
til noen av de omkomne

Etter dette var det samling i samfunnshuset i Saqi. Representanter fra FN-veteranenes landsforbund hadde tipset myndighetene om at det kom pårørende til omkomne FN-soldater, og Liv-Berit Eriksen, mor til flyver Peer-Frode Eriksen, og jeg fikk en plakett fra offisielle myndigheter i Saqi til minne om våre kjære. Noe vi begge satte stor pris på.
Da det offisielle programmet var over og folk beveget seg til hotellet i Saqi for å spise lunsj, benyttet jeg muligheten til å få noen minutter alene ved minnesmerket. Det var godt å få sitte en stund i fred på Norway Square med tankene og følelsene mine. Jeg satt og stirret på navneplaten med min fars navn, så ut i luftrommet han fløy så mange ganger, solen stå høyt på himmelen, det var varmt, lett bris og sjelden har jeg følt meg nærmere han enn akkurat da!

Etter sterke opplevelser i Saqi på lørdagen var jeg sliten og følte meg litt nede. Følelsene var blandet, og jeg var usikker på hvordan jeg ville reagere når jeg kom til Naqoura. Jeg ville jo ta vare på inntrykkene som ventet meg, og ikke la følelsene berøve meg opplevelsen. Det var jo akkurat dette jeg hadde ventet på i så mange år. Heldigvis slappet jeg godt av på søndag, hvor vi var en liten gruppe som tuslet rundt i Beirut og koste oss. Det var godt å få tømt hodet etter opplevelsene i Saqi. Det er forunderlig hva sol, varme, godt selskap og noen restauranter med godt drikke og utsikt over det østlige middelhavet kan gjøre med humøret.

Jeg var derfor i fin form når jeg møtte opp tidlig mandag morgen for å kjøre sørover til Naqoura, hovedmålet for reisen min. Denne dagen visste jeg at jeg skulle fly helikopter over det samme dalføret hvor min far, og tre andre, mistet livet. Jeg skulle se det samme landskapet som de så de siste sekundene av deres liv.
Svein Viland som hentet meg på hotellet, og som for øvrig ordnet det formelle med helikopterturen, tok meg først med til Tyr, som ligger mellom Beirut og Naqoura, og et minnesmerke over alle de som har mistet livet i UNIFIL-tjeneste. Det ga en følelse av ærbødighet å stå foran et minnesmerke med over 200 navn fra all verdens nasjoner, og hvor 21 var norske.  


Helikopterbasen i Naqoura

Vi kjørte videre sørover og passerte nedlagte CP`er rett nord for Naqoura. Viland fortalte om området, men jeg fikk ikke med meg så mye av det han sa. Tankene var helt andre steder. Etter en stund kjørte vi langs en UN-merket mur, som så ut som en festning. Dette var basen i Naqoura. Det første jeg la merke til inne på området var brakkene som de norske styrkene bodde i for 25 år siden. De prefabrikerte boligbrakene står der enda, og oppmerksomheten min rettes mot betongfortauene som ligger mellom dem. Dette har jeg sett på bilder for lenge siden da jeg var liten gutt, hvordan det norske personellet jobber for å få dette på plass. Dette er de samme omgivelsene min far bodde i de siste månedene av sitt liv, og følelsene er selvfølgelig sterke. Men det skal bli bedre, eller verre, alt etter som en ser det. Viland tok meg med nedover mot heliporten, og det første som møtte meg var et varselskilt om lavtflygende helikoptere. Jeg går sakte nedover bakken, og mer og mer av heliporten åpenbarer seg. Jeg ser fire UH-1N HUEY, ”storebroren” til UH-1B Iroqouis som NORAIR opererte i 1978/1979. Det er mye som er forandret fra bilder jeg har sett, allikevel er det enkelte ting det er mulig å kjenne igjen. Den første hangaren som ble satt opp står der enda, og landingsplassen rett nedenfor denne med plass til 4 helikoptre i et kvadrat ser ut til å være det samme.
Jeg blir tatt godt imot av personell fra den italienske helikoptervingen, ITALAIR, som har operert i UNIFIL-området siden 1979 da den norske helivingen ble trukket ut. Jeg får hilse på pilotene, og etter en kort sikkerhetsbriefing får jeg beskjed om å vente noen minutter, da de skal starte opp helikopteret. Det er spennende å se på at de gjør maskinen klar, flygerne kjører sjekklister og maskinisten står utenfor og assisterer. Det er et crew på 3, to flygere og en maskinist. Turbinene på maskinen starter, og rotoren begynner å rotere. Lyden er kraftig og flappende, samme lyden faren min hørte ulykkesdagen da de gjorde seg klare til å ta av. Det ga en spesiell følelse, og jeg ble grepet av et øyeblikks angst for at jeg skal ut å fly den samme turen som var min fars siste. Jeg får klarsignal til å gå inn i helikopteret, og får plass på siden slik at jeg har god utsikt. Dørene lukkes og turtallet øker, helikopteret skjelver forsiktig og løfter seg fra bakken og jeg kjenner at jeg er bemerkelsesverdig rolig. I etterkant tror jeg det kom av at jeg var så fokusert på å være tilstede at de sterke følelsene ble fortrengt. I tillegg er jo det å fly helikopter spennende og spesielt i seg selv, og ikke noe jeg har gjort særlig ofte. Planen var å fly langs grensa til Israel, helt øst til Beecka-dalen, for deretter å fly inn til ulykkesstedet etterpå. Vi når cruisehøyden, og jeg sitter med strålende utsikt til nord-Israel og israelske bosetninger tett opp til grensen. Etter en stund ser jeg det blir aktivitet foran hos flygerne og jeg får beskjed om at vi må snu da det er avfyrt antiluftsskyts mot Israelske F-16 som har krenket libanesisk luftrom. Et øyeblikks redsel slår inn da dette ikke er spesielt morsomt å få beskjed om når man ligger på 1000 meters høyde i det samme området. Der og da tenker jeg at hele turen er en fiasko, og prøver å fortelle meg selv at jeg tross alt har fått vært i det samme luftrommet som min far.
 


UH-1N, maskinen jeg fløy med

Jeg har ikke tenkt tanken en gang før en følelse basert på bilder fra ulykkesrapporten forteller meg ”her er det”. I samme øyeblikk snur flygeren seg og peker ned mot bakken. Vi er over ulykkestedet, og jeg sitter i et helikopter og ser det samme dalføret som min far så sekunder før de fløy inn i høyspenten og havarerte. Jeg kjenner igjen grusveien som slynger seg nordover, først på vestre side av dalen, for deretter å krysse dalen og følge østsiden, høydedraget på vestsiden av dalføret der høyspenten delte seg, og østsiden av dalføret der høyspenten var festet. Jeg kjenner den omtrentlige posisjonen hvor helikopteret gikk ned, men dette er vanskelig å anslå fra luften. Vi sirkler over ulykkestedet en god stund, og det er uten tvil et av de mest intense øyeblikk jeg har opplevd i hele mitt liv. Samtidig er det en fantastisk følelse å få lov til å oppleve dette. På vei hjemover speider jeg utover og ser en landingsplass ved en gammel UNIFIL-post og jeg tenker at faren min sikkert har landet der flere ganger. Piloten flyr utover vannet nord for Naqoura og følger kysten sørover. Mens jeg sitter og ser utover Middelhavet og tenker at på tross av de tøffe oppdragene helikoptervingen hadde inne i mellom med å hente skadde og sårede må han ha elsket denne tjenesten. Få lov til hjelpe andre mennesker i en vanskelig situasjon, og samtidig få fly flere timer hver eneste dag må ha gitt en god følelse. Turen har i det minste gitt meg troen på at han gjorde det han ønsket mest av alt i denne verden de siste månedene av sitt liv.


Vevang og Larsen foran minnesmerket
ved sykehuset i Naqoura.

Etter at vi lander i Naqoura får jeg møte sjefen for den italienske helikoptervingen, og vi har en hyggelig prat. Han viste stor medfølelse, og sa han tenkte på ulykken inne i mellom. Bakgrunnen for dette var at ITALAIR også mistet en maskin i Libanon hvor hele mannskapet omkom i 1997.
Nå hadde flere av turdeltagerne kommet ned til Naqoura for å se på stedet, og stedet de selv hadde tjenestegjort. Vi gikk samlet bort til området hvor NOR MED COY lå, og så på sykehuset. Utenfor sykehuset står det offisielle minnesmerket som ble avduket i 1979 av daværende forsvarsminister Thorvald Stoltenberg. Det var flott å få lov til å plante et norsk flagg til minne om min far og de tre andre som mistet livet.

Det har tatt tid å få sortert tankene etter denne turen, og jeg har i ettertid tenkt om jeg fikk det jeg ville ut av turen. Det som er helt sikkert er at det gir en god følelse å tenke på at jeg som sønn til en som har mistet livet i tjeneste, og vi som er pårørende, ikke er alene med minner og sorg. Mange av dere som har tjenestegjort i UNIFIL og folket Ebel es Saqi sørger for at minnet om de 21 som har mistet livet i UNIFIL-tjeneste blir bevart. Når man vokser opp slik jeg har gjort er det lett å tro at man er alene med sorg og savn. Denne turen har vist meg at det ikke er tilfelle.

Tom Eirik Ruud

 

Skriv ut Utskriftsvennlig utgaveSist oppdatert:29.06.2010 00.20.11
  


Tips noen om denne artikkelen
Din e-post: Mottagers e-post:
:: (01.03.2011) Veterantur til Libanon i mai
:: (20.02.2011) Bli med til Libanon i påsken!
:: (18.05.2010) Tur til Libanon i oktober
:: (13.12.2009) Tur til Libanon i april 2010
:: (22.10.2009) Veterantur til Libanon i november
:: (06.03.2009) Gjensyn med Libanon
:: (12.11.2008) Tur til Libanon
:: (09.09.2008) Turen til Libanon i november
:: (25.07.2008) Tur til Libanon i november
:: (27.06.2008) Kongen informert om veteraners humanitære innsats i Sør-Libanon
:: (17.05.2008) 17. mai i Ebel es Saqi
:: (09.05.2008) Veterannett avlyser turen til Libanon
:: (07.12.2007) Bli med til Libanon i mai!
:: (13.01.2006) 4 Netter i Saqi - 5 netter i Beirut
:: (14.10.2005) Bli med til Libanon påsken 2006
:: (20.04.2005) Påsketur til Libanon
:: (03.12.2004) Dagbok fra Libanontur oktober 2004
:: (07.05.2004) En uforglemmelig tur til Libanon
:: (18.11.2003) A dream come true
:: (01.09.2003) Mer enn et gjensyn med Libanon
:: (30.06.2003) A memorable trip for the Lebanese also
:: (19.06.2003) Sedertreskogen i Libanon
:: (09.06.2003) 17. mai 2003 i Ebel es Saqi
:: (02.06.2003) På tur tilbake til Libanon
:: (01.06.2003) Gjensyn med Libanon
:: (11.03.2003) Abstinence
 
(17.04.2016) Massakren i Qana 18. april, 1996
(09.05.2014) ÅTTENDE MAI - VI HEDRER DET VI STÅR FOR
(04.02.2014) Aksjon Minnesmerke
(20.12.2013) Tanker om veien videre
(13.11.2013) Støttekonsert til fordel Stiftelsen Veteranhjelp
(01.11.2013) Vi jobber for gamle, unge og fremtidige veteraner
(26.10.2013) Åpent brev til veteraninspektør Robert Mood.
(18.04.2013) Brev fra en veteran til en veteran
(11.04.2013) Minneseremoni for pårørende i Afghanistan
(24.01.2013) Veteranene møtes med handling
(14.12.2012) Å legge Steen til byrden
(08.12.2012) Minnestund for falne norske soldater i Mazar-e Sharif, 4. desember 2012
(14.11.2012) Underskriftskampanje for krigsseilerne
(27.09.2012) Bok om Trond Bolle topper bestselgerliste
(18.09.2012) Ny bok - Krigshelten
(16.07.2012) Erstatningsordningen for krigsskadde veteraner
(08.05.2012) Mottok medaljer
(08.05.2012) Veterandagen 8. mai 2012
(27.04.2012) Kjære Jens Stoltenberg
(02.04.2012) Hva nå NVIO?
(23.03.2012) Tildeling av St. Olavsmedaljen med ekegren og Krigsmedaljen
(14.03.2012) Flere tiltak for å redusere saksbehandlingstiden for skadde veteraner
(22.02.2012) Veteraner aktiviserer veteraner
(26.01.2012) Åpenhet om kompensasjon til veteraner
(21.12.2011) Oppfølging av veteraner før, under og etter utenlandsoperasjoner
(05.12.2011) Norge trekker seg ut av ISAF
(29.11.2011) Tilsvar til innlegg: Verdigheit i veterandebatten
(28.11.2011) Veterankonferansen 29. – 30. november 2011
(24.11.2011) Talte om den norske veteransatsingen
(18.11.2011) PTSD - En del av mitt liv
(17.11.2011) Verdighet i veterandebatten
(13.11.2011) Det handlar om respekt og tillit
(10.11.2011) Forsvarets minnedag
(01.11.2011) Useriøse angrep på NVIO
(27.10.2011) Monument over veteranene
(23.10.2011) Eit bestillingsverk utan integritet
(15.10.2011) Veteraner støtter opp om årets TV-aksjon
(13.10.2011) Klagenemnd for veteraner med psykisk belastningsskade er på plass
(08.10.2011) Forslag til statsbudsjett opprettholder et A- og B-lag
(06.10.2011) Forsvarets Veteransenter rustes opp
(06.10.2011) Når målene for langtidsplanen og veteranarbeidet styrkes
(06.10.2011) Mer penger til oppfølging av veteraner
(12.09.2011) Regjeringen øremerker 30 millioner ekstra til veteraner
(12.09.2011) Framgang i viktig veteranprosjekt
(08.09.2011) Åpent brev til Regjeringen v. Statsminister Stoltenberg
(06.09.2011) Støtte til NVIO
(06.09.2011) Ivaretakelse i praksis
(26.08.2011) Forsvarets Veteraninspektør
(26.08.2011) Forsvarets veterantjeneste åpnet
(03.08.2011) Vi er stolte av dere
(13.07.2011) Viderefører Sudan-bidrag
(01.07.2011) Forsvarets skadestatistikk på plass
(24.06.2011) Etablerer klagenemnd for veteraner med psykisk belastningsskade
(09.06.2011) NORVETMC
(28.05.2011) Åpent brev til Regjeringen v. Statsminister Stoltenberg
(21.05.2011) Senskader og oppfølging
(21.05.2011) Anerkjennelse av personell i utenlandsoperasjoner
(21.05.2011) 52 millioner mer til skadde veteraner
(05.05.2011) Statsråder markerer veterandagen over hele landet
(02.05.2011) Løfter og leveranser i politikken
(02.05.2011) Lanserer handlingsplan for ivaretakelse av veteraner
(02.05.2011) Endrer kompensasjonsordningen for veteraner
(27.04.2011) Regjeringen innfører veterandag 8. mai
(17.04.2011) Norsk bidrag til Afghanistan i 2012
(09.04.2011) Ny Generalsekretær i NVIO
(08.04.2011) Krigskorset med sverd tildeles Eirik Johan Kristoffersen og Jørg Lian
(05.04.2011) Foredrag: Veteranoppfølging – veteraner som ressurspersoner
(28.03.2011) Holdepunkter for Gulfkrigslidelse
(22.03.2011) Starter overføring av sikkerhetsansvar i år
(01.03.2011) Veterantur til Libanon i mai
(20.02.2011) Bli med til Libanon i påsken!
(18.02.2011) Samler seg bak krav
(31.01.2011) Forsvaret sjekker alle som er skadd i Afghanistan
(15.01.2011) Forsvarets veteransenter Bæreia rustes opp
(12.01.2011) Kjære soldat!
(11.01.2011) Støtte til veteraner
(10.01.2011) Gir halv million til veterankonferanse
(09.01.2011) Samordnet oppfølgling av veteraner
(08.01.2011) Norske styrker på beredskap
(08.01.2011) Mangler Norge de egenskaper en nasjon behøver for å ha et militærpolitisk instrument?
(07.01.2011) Bedre oppfølging av skadde soldater
(07.01.2011) Fakta om antall skadde i Afghanistan
(13.12.2010) Medaljer for spesiell innsats
(11.12.2010) Takk for innsatsen PRT 15!
(23.11.2010) Regjeringens Svarte-Per spill med krigsskadde veteraner
(19.11.2010) Politikere, nådegaver og veteraner...
(19.11.2010) 100 millioner til veteranene
(05.11.2010) En mors appell til politikerne
(05.10.2010) Lik erstatning for lik skade!
(29.09.2010) Hedret veteraner fra NORMASH
(20.06.2010) Protest foran Stortinget 5. juli
(18.05.2010) Tur til Libanon i oktober
(24.03.2010) Austlid døde som helt
(31.01.2010) Legacy Vets MC
(13.12.2009) Tur til Libanon i april 2010
(13.11.2009) Forsvarets minnedag på Akershus festning søndag 15. november
(22.10.2009) Veterantur til Libanon i november
(13.10.2009) Deltagelse med militære bidrag i flernasjonale operasjoner i utlandet
(13.10.2009) Regjeringen har fokus på personell fra utenlandsoperasjoner
(02.10.2009) Svertet krigshelt får oppreisning post mortem
(06.09.2009) Nederlandsk medalje til norske offiserer
(03.09.2009) Skal ivareta både veteraner og familiene
(30.08.2009) Hvorfor er vi i Afghanistan
(13.08.2009) Krigens folkerett
(22.07.2009) Trefning i Afghanistan
(15.07.2009) Krigens pris er høy
(11.07.2009) Kristoffers Arena i Meymaneh åpnet
(26.06.2009) Krigskorset gjeninnføres
(16.06.2009) Har gjort en stor forskjell
(10.06.2009) Hedrer de norske soldatene
(08.06.2009) Takknemlig for den norske innsatsen
(05.06.2009) Våre soldater hjelper uansett
(29.05.2009) 50 års jubileum for Bæreia
(25.05.2009) Mer penger til Forsvarets utenlandsoperasjoner
(12.05.2009) Eksemplarisk mot i kamp
(08.05.2009) Et løft for veteraner
(07.05.2009) Markering av nasjonal Veterandag og Frigjøringsdagen
(05.05.2009) Tsjad-styrken
(18.04.2009) Enklere for veteraner å få erstatning
(17.04.2009) Norsk offiser drept
(08.04.2009) Sivil-militært arbeid i Libanon
(07.03.2009) Hæren som forsvant
(06.03.2009) Gjensyn med Libanon
(01.03.2009) Norsk fregatt til Somalia
(01.02.2009) Gulf-veteraner undersøkes
(05.01.2009) Stolt over veteranene
(02.01.2009) Mellom Evje og Afghanistan
(24.12.2008) Kvelden før kvelden
(22.12.2008) Vil heve veteranenes status
(18.12.2008) Godt å bli satt pris på
(14.12.2008) Bare ikke bruk K-ordet!
(14.12.2008) Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner
(13.12.2008) Intopsmedaljen - Siste frist 31. desember
(12.12.2008) FSAN tilbud til Gulf-veteraner
(10.12.2008) Spørsmålet om tildeling av Krigskorset er fortsatt til behandling
(10.12.2008) Veteranenes forkjempere
(08.12.2008) SV nekter krigshelter medalje
(05.12.2008) Hvor er dere?
(22.11.2008) Aleska
(17.11.2008) Hedret de falne i Afghanistan
(16.11.2008) Definerer ansvar for veteraner
(12.11.2008) Tur til Libanon
(05.11.2008) To nordmenn såret i Afghanistan
(21.10.2008) Konsert: Fred har sin pris...
(21.10.2008) Bæreia hjemme igjen
(01.10.2008) Avdukning av veteranmonument
(09.09.2008) Turen til Libanon i november
(26.08.2008) Mønstring av veteraner
(21.08.2008) Qana - 1996
(19.08.2008) Forsvarssjefens veteranprosjekt
(25.07.2008) Tur til Libanon i november
(21.07.2008) Radovan Karadzic arrestert
(16.07.2008) Et viktig sikkerhetsnett
(15.07.2008) Veteranlov på høring
(11.07.2008) Granatregnet i Korea
(10.07.2008) Tysklandsbrigaden
(09.07.2008) Kristoffers minnefond
(27.06.2008) Kongen informert om veteraners humanitære innsats i Sør-Libanon
(25.06.2008) Veteranpolitikken på dagsorden
(03.06.2008) Veteransenter etablert
(23.05.2008) Kongen åpnet UNIFIL utstilling
(17.05.2008) 17. mai i Ebel es Saqi
(09.05.2008) Veterannett avlyser turen til Libanon
(20.04.2008) UNIFIL prega seinare operasjonar
(20.04.2008) Skarpskytterutdannelse
(19.04.2008) HK 416 har ankommet
(13.03.2008) Bedre lønn i utenlandstjeneste
(24.02.2008) Inviterer til Afghanistan-debatt
(23.02.2008) Klargjør Bell for Afghanistan
(18.02.2008) 35 nye pansrete kjøretøy snart på veien
(09.02.2008) Norge i utlandet 2008: status
(31.01.2008) Kristoffers Minnefond på nett
(10.01.2008) Bæreia tilbake i Forsvarets hender
(09.01.2008) Ingen norske styrker til UNAMID
(13.12.2007) Påminnelse: Frist for å søke erstatning
(11.12.2007) Kronerulling for skadd soldat
(07.12.2007) Darfur-bidraget i full trening
(07.12.2007) Bli med til Libanon i mai!
(03.12.2007) Skadd soldat på bedringens vei
(30.11.2007) Operasjon Harekate Yolo II
(29.11.2007) Veteranarbeid
(25.11.2007) Frist for å søke erstatning
(23.11.2007) Norske soldater hedret
(22.11.2007) Afghanistan on the brink
(20.11.2007) Åpent brev fra pårørendegruppa
(19.11.2007) Yrkesskadeerstatning til besvær
(18.11.2007) Security for the women of Afghanistan
(15.11.2007) En verdig avskjed
(10.11.2007) Kamerater tok farvel
(09.11.2007) Kondolanseprotokoll for Kristoffer Sørli Jørgensen
(09.11.2007) Angrepet skjedde utenfor hovedvei
(09.11.2007) Navnet på drept norsk soldat offentliggjøres
(08.11.2007) En norsk soldat drept og en såret
(08.11.2007) Forsvarets minnedag
(07.11.2007) Norske styrkebidrag til ISAF i Afghanistan
(07.11.2007) Opphold på Bæreia i Jul-Nyttår?
(05.11.2007) Norske soldater i kamp
(04.11.2007) Kampene fortsetter i Nord-Afghanistan
(01.11.2007) Interessert i å melde deg til INTOPS?
(31.10.2007) Instilling fra Forsvarspolitisk utvalg
(26.10.2007) Veteranmonument avduket
(19.10.2007) Avslutning for Lingeklubben
(19.10.2007) Store utfordringer i Nord-Afghanistan
(13.10.2007) Forsvaret trenger personell til Sudan-oppdrag
(11.10.2007) Ønsker lengre kontrakter
(11.10.2007) «Prosjekt Aleska»
(05.10.2007) Forsvarsbudsjettet 2008
(04.10.2007) Søknadsrunde Intops UNAMID
(02.10.2007) Ingen skadde i to bombeangrep
(28.09.2007) Forsvarsstudien og distriktspolitikk
(25.09.2007) Utfordringer i norsk forsvarspolitikk
(24.09.2007) Helsefarlig støy i Forsvaret
(18.09.2007) Darfur styrken innkalles
(15.09.2007) Forsvarsstudien 2007
(02.09.2007) Ny bok om FN-tjeneste
(31.08.2007) Ingen umulige utfordringer
(31.08.2007) Vil styrke veteranenes rettigheter
(30.08.2007) Darfur neste for FN
(28.08.2007) Norske styrker i utlandet
(24.08.2007) NATO-konferanse i Oslo
(19.08.2007) Forsvarets Veteranadministrasjon
(16.08.2007) Først kommer sikkerheten
(11.08.2007) Debrief hjelper ikke
(09.08.2007) Takket for tålmodighet
(03.08.2007) Glad for robust mandat
(01.08.2007) Slaget i Kaoukaba
(31.07.2007) Siste farvel til en soldat
(26.07.2007) En fallen soldat vender hjem
(25.07.2007) 800 veteraner har bedt om hjelp
(23.07.2007) Norsk soldat drept i Afghanistan
(16.07.2007) Nordisk innsatsstyrke snart klar
(12.07.2007) Fakta om Luftforsvaret
(06.07.2007) Tilbyr bidrag til UNIFIL
(04.07.2007) Forsvarets livvaktavdeling
(29.06.2007) Militærkorset
(29.06.2007) Minnet de omkomne
(21.06.2007) Å afghanisere Afghanistan
(20.06.2007) Fakta om Afghan National Army (ANA)
(19.06.2007) Norske soldater til Darfur
(19.06.2007) Øker innsatsen for trening av ANA
(15.06.2007) Ledige stillinger i de norske styrkene i Afghanistan
(15.06.2007) Forsvaret vil ha veteransenter
(31.05.2007) Mood: Klarere politisk mandat!
(27.05.2007) Fakta om ISAF
(17.05.2007) En hyllest til norske motstandsmenn
(08.05.2007) Høytidelig markering
(29.04.2007) Hedret Afghanistan-veteraner
(26.04.2007) Nato trygger global sikkerhet
(26.04.2007) Fokus på afrikanske fredsoperasjoner
(26.04.2007) Mineulykken i Blatt
(20.04.2007) Følger opp soldatene
(19.04.2007) Quick Reaction Force (QRF)
(16.04.2007) NS-propagandafilm offentliggjøres
(15.04.2007) Godt egnet for oppgaven
(11.04.2007) Klart for norsk FN-styrke i Darfur?
(11.04.2007) UD arrangerte seminar i Kina om FNs fredsoperasjoner
(31.03.2007) Samhold gir styrke
(30.03.2007) Dovrefjellalliansen - Veterantreff 2007
(29.03.2007) Heder til NDH ISAF
(22.03.2007) Hvorfor vi sender soldater utenlands
(21.03.2007) Hjelper å snakke ut
(20.03.2007) 20.000 danske veteraner får tilbud
(16.03.2007) UNIFIL boken
(16.03.2007) Hektisk oppdrag avsluttet
(13.03.2007) Norge trekker seg ut av UNIFIL
(12.03.2007) Skal utrede veteransenter
(21.02.2007) Feiret kongen i Afghanistan
(16.02.2007) Kronerulling for Libanon (3)
(15.02.2007) Norsk bistand til Afghanistan
(14.02.2007) Nytt norsk styrkebidrag til ISAF
(03.02.2007) Kronerulling for Libanon (2)
(02.02.2007) Norsk militær innsats i Libanon
(02.02.2007) Veterantreff landet rundt
(01.02.2007) Kronerulling for Libanon
(30.01.2007) Veteran og enslig forsørger?
(28.01.2007) Maksgrensen bør fjernes
(27.01.2007) Ny QRF klar for Afghanistan
(26.01.2007) På veteransporet
(23.01.2007) Bilder fra Libanon
(19.01.2007) Training for Peace (TfP)
(10.01.2007) Forsvarsministeren i Oslo Militære Samfund
(06.01.2007) Statsministerens tale til norske UNIFIL soldater
(06.01.2007) Hjelp til syke veteraner
(04.01.2007) Forsvarets samling med minnegudstjeneste
(22.12.2006) Rapport fra Sør-Libanon
(20.12.2006) Erstatning etter INTOPS
(19.12.2006) Farlig Fred - Del 28 av 28 - Siste del
(19.12.2006) Tettere bånd til Libanon
(18.12.2006) Velkommen hjem fra Afghanistan
(15.12.2006) Farlig Fred - Del 27 av 28 - Mus - og menn i kamp
(15.12.2006) FN-veteran - årets trønder?
(13.12.2006) HV skal bidra i INTOPS
(10.12.2006) Farlig Fred - Del 26 av 28 - Kidnapping
(09.12.2006) Forventninger til militært personell
(08.12.2006) Gjesteboken er tilbake
(07.12.2006) Forsvarsbudsjettet 2007
(01.12.2006) Norske soldater blir bok
(29.11.2006) Farlig Fred - Del 25 av 28 - Libaneserne rykker inn
(28.11.2006) Årets julegavetips!
(20.11.2006) FN-veteran anker
(11.11.2006) Farlig Fred - Del 24 av 28 - En dristig aksjon
(05.11.2006) Farlig Fred - Del 23 av 28 - En forklaring takk!
(30.10.2006) Kronerullingen
(30.10.2006) På jakt etter historier!
(18.10.2006) Norges engasjement i intops
(18.10.2006) FN-veteran vant over staten
(11.10.2006) Turen til Ebel es Saqi høsten 2006
(07.10.2006) Mer penger til soldatene
(06.10.2006) 31 Milliarder til Forsvaret
(06.10.2006) Bedre oppfølging av Veteraner
(05.10.2006) Farlig Fred - Del 22 av 28 - Risiko og lønn
(04.10.2006) Afghanistan: Vår viktigste oppgave fremover
(04.10.2006) Leger uten grenser trenger bøssebærere
(01.10.2006) Avskjedstale
(01.10.2006) Farlig Fred - Del 21 av 28 - Spenna gærne
(30.09.2006) SIOPS formelt etablert
(15.09.2006) Farlig Fred - Del 20 av 28 - Velferd
(06.09.2006) Åpent brev til Forsvarsministeren
(05.09.2006) Veteran saksøker Staten
(01.09.2006) Farlig Fred - Del 19 av 28 - En vanlig dag
(01.09.2006) Helsehjelp til FN/NATO-veteraner
(27.08.2006) Krise i Libanon engasjerer veteraner
(19.07.2006) Norske veteraner sender nødhjelp til Sør-Libanon
(16.07.2006) 18 år som nordmann i Libanon
(15.07.2006) Kronerulling for Sør-Libanon
(15.07.2006) Kontakt med Sør-Libanon
(13.07.2006) Enklere å få full erstatning for psykiske skader
(13.07.2006) Farlig Fred - Del 18 av 28 - Israelerne drar hjem
(23.06.2006) Farlig Fred - Del 17 av 28 - Ikke bare alvor
(19.06.2006) Ei norsk veteranlov no!
(18.06.2006) Uerfarne soldater til Afghanistan
(17.06.2006) Skuddene i Meymaneh
(16.06.2006) Farlig Fred - Del 16 av 28 - Nøytralitet
(08.06.2006) Farlig Fred - Del 15 av 28 - Advokat i felten
(29.05.2006) Nordisk samarbeid
(26.05.2006) Farlig Fred - Del 14 av 28 - Ilden besvares
(15.05.2006) Norsk offiser får toppstilling i FN
(10.05.2006) Felles Nordisk FN-innsats
(04.05.2006) Forpartiet NMC UNPROFOR
(04.05.2006) Farlig Fred - Del 13 av 28 - Sivilbefolkningen
(24.04.2006) Soldater hedret
(18.04.2006) Farlig Fred - Del 12 av 28 - En enorm påkjenning
(17.04.2006) Farlig Fred - Del 11 av 28 - Major Saad Haddad
(03.04.2006) I kamp for fred - hjem til krig
(03.04.2006) Farlig Fred - Del 10 av 28 - Velkommen til Cheeba
(20.03.2006) Minnestund i Afghanistan og i Norge
(19.03.2006) Farlig Fred - Del 9 av 28 - Litani-aksjonen
(19.03.2006) Mange vil i intops
(11.03.2006) Farlig Fred - Del 8 av 28 - Bombekastere mot nordmennene
(11.03.2006) Stor oppslutning om Forsvaret
(03.03.2006) HV og intops
(03.03.2006) Farlig Fred - Del 7 av 28 - Vi blir beskutt
(24.02.2006) Farlig Fred - Del 6 av 28 - En vanskelig jobb
(18.02.2006) Meget nyttig besøk i Sudan
(17.02.2006) Farlig Fred - Del 5 av 28 - Et krigsherjet område
(13.02.2006) Barth Eide til Sudan og Etiopia
(11.02.2006) Farlig Fred - Del 4 av 28 - Tjeneste i et urolig land
(10.02.2006) Ledige beredskapsstillinger for utenlandstjeneste
(10.02.2006) Viktig med godt utrustede soldater
(10.02.2006) ROE gir rom for rettet ild
(07.02.2006) Norsk leir i Afghanistan angrepet
(04.02.2006) Farlig Fred - Del 3 av 28 - Påskekaos på Trandum
(02.02.2006) Forsvaret oppretter veteranadministrasjon
(31.01.2006) Norske bidrag 2006
(28.01.2006) Farlig Fred - Del 2 av 28 - 700 FN-soldater er klare
(22.01.2006) Trygging av FN-personell
(21.01.2006) Farlig Fred - Del 1 av 28 - Hvem skyter på oss?
(20.01.2006) Norsk bidrag til fredsarbeid i Darfur
(18.01.2006) Norske soldater til Helvete på jord?
(14.01.2006) Sammen for et moderne forsvar
(13.01.2006) 4 Netter i Saqi - 5 netter i Beirut
(11.01.2006) Historien gjentar seg!
(11.01.2006) Veteran tar initativ
(10.01.2006) Norske styrker skal kunne benyttes offensivt
(09.01.2006) Nødvendig opprustning!
(09.01.2006) Erstatningssaker til behandling i retten
(07.01.2006) Veteraner saksøker staten
(20.12.2005) Ny sikkerhets- og forsvarspolitikk?
(16.12.2005) Forsvaret søker NATO-sjåfører
(15.12.2005) 200 Norske soldater til Sudan
(09.12.2005) Ikke straffbart for norske soldater
(08.12.2005) Forsvaret etablerer veteranadministrasjon
(08.12.2005) På TV: Minnenes terror
(20.11.2005) Regjeringen vil ha FN-jobber
(10.11.2005) Statsbudsjettet
(08.11.2005) Flere hundre norske FN-soldater
(06.11.2005) Nå blir det FN-tjeneste
(05.11.2005) Mer fokus på ISAF og Afrika
(04.11.2005) Berømmer veteranene på FN-dagen
(21.10.2005) FN 60 år
(19.10.2005) Den nye regjeringen og Forsvaret
(16.10.2005) NORMASH - Korea
(16.10.2005) Bare barnemat
(14.10.2005) Filmer og seminar om senskader
(14.10.2005) Besøk Bosnia og Kroatia, vår 2006
(14.10.2005) Bli med til Libanon påsken 2006
(14.10.2005) Forsvarsbudsjettet: Mer til senskader
(03.10.2005) Veteranchat
(02.10.2005) Veterantreff ble suksess
(23.09.2005) Utenlandsveteraner får treffsted
(07.09.2005) De ekte krigerne
(10.07.2005) Flere FN-soldater krever erstatning
(20.04.2005) Påsketur til Libanon
(09.02.2005) KOREA –Situasjonen frem til krigsutbruddet 1950
(10.12.2004) «Tinnsoldatene»
(03.12.2004) Dagbok fra Libanontur oktober 2004
(25.11.2004) «Krigens ansikt» av Jarle Elvemo
(05.11.2004) Korea – feltsykehuset NORMASH
(02.09.2004) En alvorlig forpliktelse
(01.09.2004) Norge og UNIFIL
(27.08.2004) Psykisk syk er arbeidsskade
(19.08.2004) Vennskapsbånd Libanon-Norge
(29.05.2004) Day of United Nations Peacekeepers
(07.05.2004) En uforglemmelig tur til Libanon
(12.03.2004) Koreakrigens minnesmerke
(12.03.2004) Vet vi nok?
(06.03.2004) Blå beret – soldat i Libanon
(09.12.2003) FN-veteran med ny bok
(18.11.2003) A dream come true
(18.11.2003) Høringen i Khiam
(01.09.2003) Mer enn et gjensyn med Libanon
(09.07.2003) Ingen kulturelle barrierer for INDBATT
(30.06.2003) A memorable trip for the Lebanese also
(19.06.2003) Sedertreskogen i Libanon
(09.06.2003) 17. mai 2003 i Ebel es Saqi
(02.06.2003) På tur tilbake til Libanon
(01.06.2003) Gjensyn med Libanon
(24.04.2003) Korea - En stolt nasjon - et takknemlig folk
(11.03.2003) Abstinence
(23.12.2002) White Christmas in Chebaa
 
 
Motta nyhetsbrevet
E-post:
Personsikkerhet


Kjetil Elron
   19.12.2023
Håvard Faller
   12.10.2023
Håvard Faller
   12.10.2023
Arild Berntsen
   17.10.2023
Arild Berntsen
   17.10.2023
Turid Aandalen ...
   26.07.2023
Badessa Walter
   25.06.2023
Sølvi Skjøndal
   20.11.2020
Sølvi Skjøndal
   20.11.2020
Sølvi Skjøndal
   20.11.2020
Sølvi Skjøndal
   20.11.2020

Gå til Gjesteboken