Utskrift fra: norvetnet.no
Dokument: http://norvetnet.no/dok/artikkel99.asp
Skriv ut Side | Lukk vindu


24.04.2006
Soldater hedret

Forsvarets medalje for srede i stridForsvarssjef Sverre Diesen hedret mandag de seks norske soldatene som ble såret under angrepet på den norske leiren i maymaneh i Afghanistan den 7. februar i år.

De seks soldatene, som alle tilhører kystjegerkommandoen, ble tildelt Forsvarets medalje for sårede i strid under en seremoni i Trondenes leir ved Harstad.

Medaljen tildeles soldater som er blitt såret i kamphandlinger eller situasjoner som kan oppfattes som kamphandlinger.

- Oppførte seg forbilledlig
Forsvarssjefen roste mannskapene for at de var tilbakeholdne med bruk av makt da leiren ble angrepet av en stor folkemengde den 7. februar. Folkemengden var blant annet utstyrt med håndvåpen, rakettvåpen og granater.

– Soldatene oppførte seg forbilledlig. De kunne ha sikret seg ved å bruke atskillig mer makt mot angriperne, men trakk seg tilbake og begrenset tapene på den andre siden, sa Diesen under medaljeutdelingen.

Fire av angriperne ble drept og minst 18 ble skadd i trefningene som skjedde på samme tid som de mange markeringene mot Norge og Danmark etter offentliggjøringen av Muhammed-tegningene. Fire jagerfly ble satt inn og avfyrte varselskudd mot angriperne, før en britisk elelitestyrke kom til unnsetning.

Sterkt presset situasjon
Ifølge NRK fortalte en av soldatene i etterkant av seremonien at de opplevde situasjonen som sterkt presset og forsøkte å holde stand. De seks sårede fikk både direkte skuddskader og skader av granatsplinter, mens flere ble truffet av stein.

– Denne hendelsen forteller oss at det ble utvist personlig mot. Den viser verdien av profesjonell trening. Til alt hell var det en veltrent og erfaren norsk avdeling som var i leiren da den ble angrepet, sa Diesen under tildelingen.

Sist oppdatert:02.11.2007 22.41.26
  

Kilde: norvetnet.no