Utskrift fra: norvetnet.no
Dokument: http://norvetnet.no/dok/artikkel80.asp
Skriv ut Side | Lukk vindu


10.02.2006
ROE gir rom for rettet ild

Norsk soldat i ISAF - AfghanistanForeløpige rapporter om hendelsesforløpet etter angrepet på PRT Meymaneh, viser at det har vært løsnet enkelte skarpe skudd fra håndvåpen i selvforsvar. Dog brukte styrken i all hovedsak defensive virkemidler, som tåregass, gummikuler og varselskudd i de fem timene angrepet pågikk.

Den finske fungerende sjefen i PRT Meymaneh ga ikke ordre om rettet ild mot angriperne, men selvforsvarsretten er absolutt i en hver situasjon hvor norske styrker deltar i utenlandsoperasjoner.

Angriperne benyttet panservernraketter, kalashnikover, et stort antall splinthåndgranater, brannfakler, andre håndvåpen og stein. Angrepet varte i fem timer og ble oppfattet som en ren krigshandling fra de som ble utsatt for det. Rapportene fra Meymaneh går ut på at personellet kjempet for livet. PRT-personellet svarte likevel på en mest mulig defensiv måte med å skyte varselskudd, gummikuler og tåregass gjennom hele hendelsesforløpet.

Vi har så langt ikke registrert eller blitt orientert om skadde eller døde som en konsekvens av skudd fra PRT-personell. Våre soldater vil de nærmeste dagene bli debriefet av norske spesialister.

Det er Norges ansvar å fastsette sikkerhetsinnsatsen i leiren sammen med ledelsen i ISAF. Derfor er det nå sendt erstatningsmannskap til Maymaneh for å erstatte PRT-personell.

Sist oppdatert:02.11.2007 22.43.42
  

Kilde: norvetnet.no