Utskrift fra: norvetnet.no
Dokument: http://norvetnet.no/dok/artikkel70.asp
Skriv ut Side | Lukk vindu


18.01.2006
Norske soldater til Helvete på jord?

Norske soldater i SomaliaVG omtaler i et par artikler utfordringene norske styrker kan bli utsatt for hvis regjeringen får det som de vil, og sender norske soldater til Sudan/Darfur.  I følge Generalmajor Sunde i FD er både Darfur og Sør-Sudan aktuelle områder for norsk deployering.

I dag er det styrker fra Den afrikanske union (AU) som har ansvaret for sikkerheten i området, styrken har opplevd at flere soldater har blitt drept eller kidnappet.

Problemet til AU-styrkene på 7000 mann er at de hverken har finansielle eller logistiske ressurser til å kunne beskytte sivile.

FN er begeistret for regjeringen Stoltenbergs engasjement for FN-operasjoner, og har i første omgang bedt om norske stabsoffiserer til Sudan.  Men VG skriver at FN-ledelsen allerede drøfter behovet og ønske om en større norsk styrke til Darfur.  Forsvaret er i full gang med forberedelsene.  Statssekretær Espen Barth Eide i Forsvarsdepartementet sier at Regjeringen vil ta en avgjørelse om kort tid, slik at en norsk styrke kan være på plass i Sudan i løpet av året. Han hadde en serie møter med FN i New York før jul.

Både norske myndigheter, Forsvaret, norske og internasjonale eksperter, mener at Norge må være forberedt på rene kamphandlinger og tap av soldater hvis vi engasjerer oss i det afrikanske Darfur.

Generalinspektøren for Hæren Robert Mood roper et varsko om størrelsen på norsk deltagelse i utenlands-operasjoner: Hæren kan over tid bare stille et kompani på 300 personer - dersom budsjettet ikke økes.

Generalinspektør Mood advarer videre om at det er viktig å trene og utruste soldatene som om de skal ut i krigsoperasjoner, selv om styrkene vil operere under et FN-mandat.

Se også:
http://www.vg.no/pub/vgart.hbs?artid=300490
http://www.vg.no/pub/vgart.hbs?artid=138546
http://www.norvetnet.no/forum/forum_posts.asp?TID=1024

 

Sist oppdatert:02.11.2007 22.46.04
  

Kilde: norvetnet.no