Utskrift fra: norvetnet.no
Dokument: http://norvetnet.no/dok/artikkel6.asp
Skriv ut Side | Lukk vindu


18.11.2003
Høringen i Khiam

Ole Walberg - Høringen i KhiamWalberg var på plass i Libanon som utsendt NTB-medarbeider da de første FN-soldatene ankom i 1978 og fulgte FN-styrken helt til de siste nordmennene forlot Ebel es Saqi i 1998. Han tjenestegjorde selv som major og presseoffiser i UNIFIL HQ, Naqoura 1989-1990.  Nå er han ute med ny bok hvor handlingen foregår i Khiam, et par kilometer fra Ebel es Saqi der den norske FN-bataljonen hadde sitt hovedkvarter.  FN-styrken danner litt av rammen i boken.

25 år tråkking på Herrens tufter
370 sider, pris: 298 kroner.

Da de amerikanske invassjonsstyrkene nådde restene av Ur i Sør-Irak i mars 2003, var det rundt 3.800 år siden Abraham forlot byen for å bli stamfar for tre religioner.  I mellomtiden har det gått slag i slag, og tradisjonen med å svi av andres hus i Guds navn nådde et foreløpig klimaks i World Trade Center. Da Bush og hans endetidskristne gikk løs på sivilisasjonens vugge, var ringen sluttet.

NTB-Journalist Ole Walberg har de siste 25 årene vandret på Herrens gamle tufter i Midtøsten. Det har helst vært dårlige nyheter å sende hjem. Mellom tråkkingen i ruinhaugene har han fra tid til annen tatt en svipptur tilbake i historien, til en høring i byen Khiam i Sør-Libanon, der gamle Midtøsten-aktører har forsøkt å finne svarene på hvorfor alt er gått så galt.

Hvor ble det av sivilisasjonen? Hvorfor råder den sterkestes rett og Darwins lover nettop i det bibelske landskapet? Hvorfor skal det israelske monopolet på atomvåpen være noe mer verd enn filistrenes gamle jernmonopol? Hvorfor måtte World Trade Center legges i grus, og hvorfor var det ingen som spurte hvorfor?

Verst av alt: Når president Bush fører krig i Guds navn, slik islamistene gjør, bruker han en gud som trolig etterlot seg en slekt i Frankrike.

Høringen i Khiam er en blanding av fakta og fabel fra Midtøsten, versjonen som aldri sto på trykk. Store deler av handlingen foregår i byen Khiam et par kilometer fra Ebel es Saqi, der den norske FN-bataljonen hadde sitt hovedvarter. Khiam er mest kjent for fengselet og tortursenteret som Israel og Den sørlibanesiske hær (SLA) drev i fellesskap. Spørsmålet er hvilken innflytelse religionene har hatt på konfliktene i regionen. Hva ville de ha sagt, de som trasket rundt i det samme lendet for 2.000 år siden, dersom de hadde dukket opp igjen i dag?

FN-styrken danner litt av rammen rundt den imaginære høringen i Khiam og er også et bakteppe for journalistenes egen tilværelse, i  fiendtlige omgivelser, men samtidig tett innpå de ulike partene som FN-soldatene måtte forholde seg til.

Sist oppdatert:06.10.2005 16.02.11
  

Kilde: norvetnet.no