Utskrift fra: norvetnet.no
Dokument: http://norvetnet.no/dok/artikkel55.asp
Skriv ut Side | Lukk vindu


08.12.2005
På TV: Minnenes terror

Knut A. BraaEn lyd, en lukt, en brå bevegelse sender dem tilbake til krigen. På vakt mot mulige trusler, skanner de omgivelsene hele tiden. Menneskemengder på en buss eller et kjøpesenter skaper en angst de ikke holder ut. Kropp og sinn er i alarmberedskap 24 timer i døgnet. Dette er PTSD, post traumatisk stress syndrom.

NRK1 mandag 12. desember kl 19.55 Faktor: Minnenes terror
- NRK dokumentar om senskader hos FN- og NATO veteraner

REPRISE NRK 1, torsdag 5.1.2006   KL 10.30

Knut Braa og Paul Smines gir stemmer til tusenvis av norske FN- og Nato-veteraner som ti-tyve år etter tjenesten opplever at krigsminnene dominerer hverdagen.

Bare 19 år gammel landet Knut Braa for første gang i Libanon i 1982. 48 timer etter invaderte Israel. I 1984 var han igjen tilbake for ny tjeneste. Paul Smines har vært ute seks ganger, i Libanon, Saudi-Arabia, Kroatia, Makedonia og Bosnia.

”Nå dør jeg”
- Jeg hørte at soldaten brølte bak meg, da trodde jeg at nå skjøt han, forteller Knut Braa.

- Jeg fikk en pistol mot hodet. Jeg tror jeg aldri har kommet ut av den følelsen av redsel, sier Paul Smines.

De har begge vært i kidnappingssituasjoner der de har blitt truet på livet. Men det er ikke bare frykten for egen død som har satt seg i kropp og sinn. Minnene om barn og sivile som ble drept uten at de kunne hindre det, tynger også.

I mange år klarte de å døyve krigsminnene med lange og harde arbeidsdager, men rundt årtusenskiftet gikk det ikke lenger. Nå er Smines uføretrygdet, mens Braa er på rehabilitering.

Og de er ikke de eneste. På samme måte som senskadene etter 2. verdenskrig dukket opp på begynnelsen av 1960-tallet, begynner nå skadene fra FN-operasjoner for over tjue år siden å vise seg.

Erstatning
I forbindelse med statsbudsjettet for 2005 ble det vedtatt at Forsvarsdepartementet kan fastsette en ordning med erstatning for psykiske belastningsskader som følge av deltakelse i internasjonale operasjoner. Men erstatningsbeløpet er begrenset oppad til seks ganger folketrygdens grunnbeløp. I praksis får de fleste bare tilbud om 100 000 kroner. Stadig flere saksøker staten, men det er en lang og tung vei å gå. I Faktor kan du følge Paul Smines på slutten av fire års kamp for å få erstatning for yrkesskadene han fikk i Forsvarets tjeneste.

Egenprodusert dokumentar fra NRK Fakta (2005)
Programskaper: Gerd Inger Polden
Redaktør: Oddbjørn Rosnes
Prosjektleder: Chris Foss
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/99 53 92 52

 

Sist oppdatert:03.11.2007 01.58.22
  

Kilde: norvetnet.no