Utskrift fra: norvetnet.no
Dokument: http://norvetnet.no/dok/artikkel50.asp
Skriv ut Side | Lukk vindu


06.11.2005
Nå blir det FN-tjeneste

UNOSOMNorge skal øke bidragene til FN, og fortsatt være en viktig alliert i Nato, sier statssekretær Espen Barth Eide. Men støtten til "koalisjoner av villige" skal bli mindre.

Det er viktig at Forsvaret gjenoppbygger sin kompetanse på fredsbevarende operasjoner. Vi ønsker å være en meget god alliert i Nato, og kan ikke sette en ”kan ikke brukes i Irak”-lapp på de norske offiserene. Det er et viktig prinsipp, fastslår Barth Eide.

Norske FN-bidrag
Og det er særlig operasjoner i regi av FN Norge skal bidra til, sier den ferske statssekretæren til Forsvarsnett.

På 90-tallet hadde Norge flere tusen soldater på FN-oppdrag, men nå er tallet tosifret. Barth Eide mener det har skapt et kompetansehull som det er viktig å fylle, ikke minst fordi han mener FN i dag er noe helt annet enn det var for ti år siden.


Økning i Sudan
I første omgang ønsker den nye regjeringen å øke bidraget til Sudan, hvor Norge alt er inne i fredsprosessen, gjennom den forrige regjeringens innsats. 

Landet er strategisk viktig. Sudan er et optimistisk tilfelle, men det er i en kritisk fase, hvor det er viktig å støtte opp, sier han.

Også Nato-oppdrag i utlandet vil den nye regjeringen støtte opp om. Barth Eide sier regjeringen ikke vil hindre norske soldater fra å gjøre Nato-tjeneste i land som Irak og Afghanistan. I dag er det rundt 15 norske offiserer i Irak, men disse er ikke i Nato-tjeneste, og tjenestetiden deres skal dermed ikke forlenges.

Sist oppdatert:02.11.2007 21.57.13
  

Kilde: norvetnet.no