Utskrift fra: norvetnet.no
Dokument: http://norvetnet.no/dok/artikkel441.asp
Skriv ut Side | Lukk vindu


23.03.2012
Tildeling av St. Olavsmedaljen med ekegren og Krigsmedaljen
Tildeling av St. Olavsmedaljen med ekegren og Krigsmedaljen Sju offiserer er i statsråd i dag tildelt dekorasjoner for sin innsats under operasjoner i Afghanistan.
 
– I statsråd 16. mars i år ble det fastsatt nye statutter for St. Olavsmedaljen med ekegren og av Krigsmedaljen.  Jeg er meget glad for nå å kunne tildele disse medaljene til noen av våre dyktige soldater. De har ved flere anledninger utvist ekstraordinær innsats i meget vanskelige situasjoner, sier forsvarsminister Espen Barth Eide.
 
 
 
 
 
Brigader Torgeir Gråtrud ble i dag tildelt St. Olavsmedaljen med ekegren for fremragende ledelse og tapperhet. Det er første gang siden 2. verdenskrig at medaljen deles ut.
 
- For det første er det en stor ære å få en slik utmerkelse. Jeg ble tatt litt på senga, sier Gråtrud.
 
Spesialstyrkene
Gråtrud er i dag sjef for Spesialoperasjonsavdelingen i Forsvarsstaben, og er tidligere sjef for Forsvarets spesialkommando/Hærens jegerkommando.
 
Han har flere ganger vært i Afghanistan på ulike oppdrag med spesialstyrkene. Blant annet har han jobbet med opplæring av den afghanske spesialstyrken.
 
I statsråd fredag ble Gråtrud tildelt den ærefulle medaljen for fremdragende lederskap og tapperhet.
 
- En god del av æren skal også de gode guttene jeg har hatt med meg på tur ha, sier Gråtrud.
 
- Medaljen går jo på ledelse, og når du har gode folk, så blir den oppgaven en fornøyelse.
 
Ekstraordinær innsats
I tillegg ble avdøde løytnant Christian Lian tildelt Krigsmedaljen og en stjerne post mortem for på særlig måte å ha utvist personlig tapperhet under flere operasjoner.
 
Fenrik Henrik Krogseth Jahre, kapteinløytnant Tommy Olsen, orlogskaptein Frode Singstad og fenrik Fredrik Femtehjell Friberg er tildelt Krigsmedaljen for på særlig måte å ha utvist personlig tapperhet under kamphandlinger i 2010.
 
- Jeg er meget glad for nå å kunne tildele disse medaljene til noen av våre dyktige soldater. De har ved flere anledninger utvist ekstraordinær innsats i meget vanskelige situasjoner, sier forsvarsminister Espen Barth Eide.
 
Brigader Gråtrud mener medaljen er en god anerkjennelse av den jobben norske styrker gjør i internasjonale operasjoner.
 
 
 
 
Sist oppdatert:25.03.2012 19.27.05
  

Kilde: norvetnet.no