Utskrift fra: norvetnet.no
Dokument: http://norvetnet.no/dok/artikkel348.asp
Skriv ut Side | Lukk vindu


16.06.2009
Har gjort en stor forskjell
Hjemkomst fra Afghanistan - ISAFDet er ingen overdrivelse å hevde at dere har gjort en stor forskjell for det afghanske folk, sa generalløytnant Harald Sunde til soldatene som kom hjem fra Afghanistan.  PRT XII har bygd videre på det gode arbeid. Nå er situasjonen en helt annen enn den var, konstaterte generalløytnanten.
 
 
 
Klippet fra mil.no
Tekst: Linnéa Berg, foto: Torgeir Haugaard, Forsvarets mediesenter

På festningsplassen hadde det møtt opp nære og kjære av soldatene for å hedre deres innsats i Afghanistan.

Fred og frihet
Generalløytnant Sunde kunne fortelle at kontingenten som nå har vært i Afghanistan har hatt en krevende periode, men kan vise til gode resultater.

– Disse soldatene har av egen fri vilje blitt sendt til en operasjon langt fra Norges grenser, de har vært villige til å jobbe for at det afghanske folk skal få leve i fred og frihet, fortalte Sunde.

Hver og en av soldatene steg fram til generalløytnanten og fikk Forsvarets operasjonsmedalje for sin innsats som en del av den norske styrken i Afghanistan.

De små tingene
Morten Rolstad Haugen (25) er en av de 250 soldatene som har tjenestegjort de siste seks månedene i Afghanistan. Han har som overkokk sørget for soldatene har fått maten de trenger.

– Det har vært en slitsom, men samtidig veldig givende tid mens vi har vært ute. Jeg tror alle sitter igjen med en følelse av et vel gjennomført oppdrag, forteller Haugen.

– Nå ser jeg fram til ferie og privatliv. Når man er ute på et sånt oppdrag lærer man å sette pris på de små tingene, som sin egen seng, konstaterer han smilende.

Dyp respekt
– Ingen har større kjærlighet enn den som gir sitt liv for sine venner, sa feltpresten i talen til sine medsoldater.

Han påpekte overfor soldatene og deres nære at det er glede å se at samtlige er kommet hel igjen, for risikoen er alltid der.

– Man må minnes dem som har gitt sitt liv, konstaterte han.

Soldatene trådte av etter toner fra Stabsmusikken og skal etter seks måneder få tid sammen med familie og venner.

 

Sist oppdatert:16.06.2009 19.23.14
  

Kilde: norvetnet.no