Utskrift fra: norvetnet.no
Dokument: http://norvetnet.no/dok/artikkel339.asp
Skriv ut Side | Lukk vindu


05.05.2009
Tsjad-styrken

Forsvarsministeren møtte Tsjad-styrkenFlyene går i skytteltrafikk og snart er alt på plass i Tsjad. Soldatene som skal tjenestegjøre ved feltsykehuset i MINURCAT-II-styrken er nå klare for avreise og allerede er store deler av styrkene på plass. Tirsdag besøkte forsvarsministeren soldatene på Sessvollmoen.

 
 
 
Kilde: Regjeringen.no

- Jeg setter stor pris på å være her og få hilse på dere før dere reiser ut på dette viktige oppdraget. Etter hva som er blitt meg fortalt har det vært en meget hektisk periode for dere, men at det meste nå er i rute, sa forsvarsminister Anne-Grete Strøm Erichsen til soldatene hun møtte på Sessvollmoen.

Hovedformålet med FN-operasjonen i Tsjad er å bidra til sikkerhet for flyktninger, internt fordrevne og hjelpetrengende blant lokalbefolkningen, samt for de humanitære hjelpearbeiderne. Den humanitære situasjonen i området er akutt – tallet på 1,2 millioner hjelpetrengende skulle være talende nok.

- Regjeringen har lenge ment at vestlige land i alt for stor grad har overlatt til landene i den tredje verden å stille styrker til FNs aller mest krevende operasjoner, som i stor grad finner sted i Afrika. Deltakelse med norske styrker i MINURCAT II er derfor en viktig konkretisering av regjeringens ambisjon om å øke innsatsen i FN-ledede fredsoperasjoner, med særlig vekt på Afrika, sa statsråden.

I fjor vinter ble det planlagte bidraget til FN-operasjonen i Darfur hindret av motstand fra Sudans president, derfor mener statsråden at det er ekstra gledelig at Norge nå kan stille med et bidrag i nabolandet Tsjad, der FN nettopp etterspør et høykvalitets feltsykehus.

Tsjad-styrken- Når vi bestemte i desember i fjor at vi skulle sende et norsk feltsykehus til FN-operasjonen i Tsjad var det først og fremst fordi feltsykehuset er av stor betydning for FN-styrken som skal operere i Tsjad. Flere andre vestlige land har satt nærvær av et moderne feltsykehus som betingelse for selv å delta med styrker, og jeg har fått mange lovord fra mine kolleger fra andre land som skal delta i MINURCAT for at det nettopp er et norsk feltsykehus som skal etableres, sa forsvarsminister Strøm-Erichsen.

I januar i år besøkte forsvarsministeren Tsjad og ledelsen i MINURCAT. Hun var da også i den leiren hvor de norske styrkene skal tjenestegjøre og hun besøkte det italienske feltsykehuset som Norge skal overta etter. Akkurat nå holder TEF-styrken på med å etablere leiren, og man håper den blir klar i tide, og før regntiden setter inn. Totalt er det flydd inn 240 20-fots containere med utstyr.

- Dere går til et spennende og viktig oppdrag. Et oppdrag som er viktig for FN, men kanskje spesielt for Tsjad og flyktningene i området. Jeg kommer til å besøke dere i Tsjad, og høyst trolig en gang i tidlig høst. Jeg kommer også til å følge med dere her hjemmefra. God tur og lykke til i et krevende men spennende oppdrag, avsluttet forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.
 
 
Sist oppdatert:05.05.2009 14.21.34
  

Kilde: norvetnet.no