Utskrift fra: norvetnet.no
Dokument: http://norvetnet.no/dok/artikkel334.asp
Skriv ut Side | Lukk vindu


06.03.2009
Gjensyn med Libanon
Veteraner på tur tilbake til LibanonVeterannett organiserer 2 årlige turer til Libanon hvor deltagerne besøker gamle tufter i sør, samt en rekke severdigheter over hele Libanon.  Årets høsttur gikk av stabelen i perioden 20. november - 1. desember. Turen ble lagt noe senere på høsten enn vanlig i forbindelse med at UNIFIL i 2008 var 30 år, og det var lagt en markering med eget program i regi av lokalsamfunnet i Ebel es Saqi på Libanons nasjonaldag 22. november. Alle norske UNIFIL-veteraner var invitert til å delta. Gruppen fikk 5 netter i Ebel es Saqi og 5 netter i Beirut.  Her følger en liten rapport fra reiselederen:
 
Det ble gripende møter med fjerne bekjentskaper og noen gjengrodde stier for en gruppe norske veteraner som besøkte Sør-Libanon på slutten av fjoråret.
 
Av O. Walberg
 
Et flertall av deltakerne tjenestegjorde i Libanon i noen av de første kontingentene for nærmere 30 år siden. Noen kjente hverandre fra før, men de fleste møttes på mimreturen, som ble arrangert av Norsk Veterannettverk (Veterannett).
 
Besøket startet med en markering av den libanesiske nasjonaldagen i Ebel es Saqi, der representanter for FN-veteranenes Landsforbund og Fredssoldatenes Minnefond også var på plass i tillegg til en håndfull andre norske veteraner som hadde tatt turen på egen hånd.
 
Deretter reiste gruppen til Beirut som ble utgangspunkt for dagsturer til attraksjoner som var nesten utilgjengelige for FN-soldatene på slutten av 1970-tallet og begynnelsen av 1980-tallet. På programmet sto blant annet Byblos, Baalbek, Harissa, Beit Eddine og Jeitagrottene.
 
Ambassaderåd Martin Yttervik ved den norske ambassaden i Beirut, som selv er gammel Midtøsten-veteran, tok seg fri en kveld til å briefe de norske veteranene. Det samme gjorde Alice Ludvigsen. Hun er født og oppvokst i Libanon og driver en hyggelig liten restaurant i hjertet av Vest- Beirut.
 
Det var ellers mange høydepunkter på programmet. Men det som varmest mest var gjestfriheten som møter gamle FN-soldater i Sør-Libanon. Dørene står fortatt åpne når norske veteraner dukker opp på gamle tufter fra tid til annen.
 
Se også:
 
 
 
 
 
 
Sist oppdatert:06.03.2009 14.55.52
  

Kilde: norvetnet.no