Utskrift fra: norvetnet.no
Dokument: http://norvetnet.no/dok/artikkel325.asp
Skriv ut Side | Lukk vindu


18.12.2008
Godt å bli satt pris på

Kenneth Lysell og Stig Bjarne Wigestrand Moe mottar Forsvarets medalje for edel dådKenneth Lysell og Stig Bjarne Wigestrand Moe er tildelt Forsvarets medalje for edel dåd etter at de reddet livet til menig Kjetil Bragstad i Afghanistan. For de to soldatene var det en følelsesladd medaljeutdeling. Kaptein Trond Melting fikk utdelt Nato Meritorius Service Medal for sin innsats under et bakholdsangrep i nærheten av Jar-i-Syah i Afghanistan i fjor.

 
 
Klippet fra www.mil.no
Av Marthe Berge og Erik Drabløs (foto), FMS.
 

– Det er viktig å få bekreftelse for at det vi gjorde var riktig. Og det er godt at Forsvaret setter pris på oss, sier Lysell og Wigerstrand Moe.

De to soldatene reddet livet til Kjetil Bragstad i Meymaneh i en eksplosjon 8. november i fjor. Den samme eksplosjonen tok livet av Kristoffer Sørli Jørgensen.

– Vi tenker mye på det som skjedde. Alle rapporter og avhør som er gjort fra den dagen konkluderer med at vi ikke kunne gjort noe annerledes. Det er betryggende å vite, forteller Wigestrand Moe.

Reagerte lynraskt
Da eksplosjonen inntraff var de to soldatene på vei til avdelingens skytebane sammen med Kristoffer Sørli Jørgensen og Kjetil Bragstad. Jørgensen og Bragstad kjørte først i en egen bil da eksplosjonen gikk av. En lynrask reaksjon fra Lysell og Wigerstrand Moe reddet trolig livet til Bragestad. De to soldatene fikk berget ham ut av bilen og satt i gang livreddende førstehjelp.

På svært kort tid fikk de transporterte Bragstad til nærmeste feltsykehus mens de opprettet kontakt med PRT Meymaneh.

I følge den tyske kirurgen Herbert Purt ved PRT Meymaneh var pasienten hardt skadet da han kom fram til sykehuset. Han har tidligere uttalt at det kun var snakk om minutter før pasienten hadde omkommet på grunn av skadene.

– Det er mange følelser knyttet til en slik anledning som dette. Medaljen er et viktig symbol og anerkjennelse, og den vil alltid være et minne. Men i dag er jeg mest glad for å se igjen Kjetil og vite at det vi gjorde reddet livet hans, forklarer Lysell.

Forsvarssjef Sverre Diesen hedret de to i sin tale:

– Wigestrand Moe og Lysell har med fare for eget liv og uselvisk opptreden forhindret ytterlige tap av menneskeliv.

Lysell kom hjem fra sitt andre opphold i Afghanistan for to måneder siden. Selv om det var vanskelig å være tilbake på stedet der eksplosjonen skjedde, er han glad for at han reiste.

– Jeg opplevde det som fint å være tilbake igjen. Selv om det var vanskelig å se stedet der alt skjedde, er jeg glad for at jeg reiste ned, forteller han.

Kaptein Trond Melting fikk utdelt Nato Meritorius Service Medal for sin innsats under et bakholdsangrep i nærheten av Jar-i-Syah i Afghanistan i fjor. Kaptein Meting tok over ledelsen av kompaniet, og lyktes ved hjelp av 3. kompani å slå tilbake angrepet slik at de kunne fortsette framrykkingen.

Forsvarssjefen hedret han for modig innsats under farlige forhold, og for å ha ledet kompaniet og markert gruppa som en stridsdyktig enhet.

Trenger oppmerksomhet
Sjef for Veteranadministrasjonen, Morten Rustan, er stolt over at de tre soldatene får anerkjennelse for sin innsats.

– Det er utrolig viktig at veteranene får oppmerksomhet. Vi må få veteranene fram i medias søkelys slik at vi får større forståelse for dette i samfunnet. Samtidig er det viktig at de får den anerkjennelsen de fortjener, understreker han.


 
 
 
 
Sist oppdatert:18.12.2008 11.57.02
  

Kilde: norvetnet.no