Utskrift fra: norvetnet.no
Dokument: http://norvetnet.no/dok/artikkel28.asp
Skriv ut Side | Lukk vindu


19.06.2003
Sedertreskogen i Libanon

En tur for å betrakte Libanons stolthet og nasjonale symbol, Sedertreet, er obligatorisk når man er i Libanon som turist.  Turen opp til Sedertreskogen er i seg selv en begivenhet for de som lar seg imponere av flott natur.  "Dramatisk vakkert" stod det i turistbrosjyren - og dramatisk vakkert var det!

Av Veterannett

Tidligere var det store skoger med Sedertrær i Libanon, så det er kanskje ikke så rart at det har blitt et nasjonalt symbol som også har fått plass på det nasjonale flagget.  I dag etter århundrer med høsting av skogen er det ikke så mange Sedertreskoger igjen.  En berømt skog derimot er en skog som ligger på over 2000 meter over havet, kjent som "The Cedars".  12 av trærne i denne skogen er over 1000 år gamle og over 400 trær er over 100 år gamle!   Treet i seg selv er imponerende nok med sine voldsomme dimensjoner, treet kan bli opp til 60 meter høyt.
 


(Større bilde)

 
Fra Beirut kjørte vi nordover langs kysten mot Batroun og Chekka, deretter gikk ferden opp i fjellet mot Bcharreh, landsbyen som er mest kjent som forfatteren Khalil Gibrans fødested.  Dette var dagen for flotte naturopplevelser som vanskelig lar seg gjenspeile på et fotografi.
 


(Større bilde)


(Større bilde)

 
Området hvor skogen ligger er også et populært skisted, og bakkene der er mer enn tilfresstillende, også for en nordmann.  Det lå ennå litt snø igjen inne i skogen, noe som medførte at det ikke var åpent for å spasere inne i selve skogen.  Men vår guide klarte å få oss inn, litt snø spiller jo ingen rolle for en nordmann - selv om han går i sandaler!
 


(Større bilde)

 
 
 


To attraksjoner på en gang?  (Større bilde)

Vi traff også flere større grupper med libanesisk skoleklasser, og til og med en buss med tamiler fra Sri Lanka, skogen er et populært reisemål for både turister og lokale.

Ved siden av skogen var det et rikelig antall med salgsboder som solgte forskjellige håndtverk laget i både Sedertre og andre tresorter.  Et tips for å finne ut om det er Sedertre eller ikke er å lukte på trevirket, Sedertreet har en helt spesiell lukt - en slags kraftig lukt av furu.  Man kunne også få kjøpt små Sedertre, noe å ha i hagen?  Men de små kvistene de solgte viste seg å være 3 år gamle, så det vil nok ta sin tid før kvisten blir til tre!

 


(Større bilde)


(Større bilde)

 
Etter å ha besøkt skogen stoppet vi i Bcharreh for en nytelse av en lunsj som vi nå begynte å bli ganske godt vant med, flott utsikt til dramatisk natur satt en ekstra spiss på måltidet.

Et besøk til "The Cedars" kan absolutt anbefales, jeg tror ikke du trenger å være så veldig interessert i natur for å bli imponert.  For selv om det var Sedertreskogen som var målet for reisen så får du oppleve mye flott natur på veien.

 

 
(Større bilde)

 
Sist oppdatert:08.11.2005 07.45.03
  

Kilde: norvetnet.no