Utskrift fra: norvetnet.no
Dokument: http://norvetnet.no/dok/artikkel279.asp
Skriv ut Side | Lukk vindu


10.01.2008
Bæreia tilbake i Forsvarets hender

Veteransenteret BæreiaEiliv Skarstein er sjeleglad for at Bæreia igjen er i Forsvarets hender. Den tidligere telegrafisten reiser flere ganger i året til Bæreia for å treffe gamle arbeidskolleger. Fremtiden til Bæreia har vært så usikker. Dette har bekymret oss. Det er derfor kjempebra at Forsvaret nå har kjøpt opp hjemmet og vil gjøre det om til et veteransenter, sier den tidligere telegrafisten i Handelsflåten, Eiliv Skarstein.

Klippet fra Forsvarsnett
Tekst av Monique Watne og Marius Knutsen (foto), Forsvarets mediesenter

Skarstein og kona er bosatt i London, men flere ganger i året tar de turen hjem til fedrelandet. Da bor de på rekreasjonssenteret på Bæreia i Kongsvinger.

– Vi bor hos familie i Bergen også, men Bæreia må alltid besøkes, sier Skarstein, og titter smilende bort på kona Herdis Huus som nikker samtykkende. Ekteparet er på årets første bæreiabesøk.
 
Bekymringen over
Bæreia er på langt nær et nytt hjem for norske veteraner. I februar neste år er det 50 år siden kong Olav åpnet senteret. Krigsinvalideforbundet har i alle år stått for driften, men forbundet ble nødt til å overlate ansvaret til Landsforeningen for Hjerte- og lungesyke i 2005. Dette fordi Forsvarsdepartementet kuttet ut den økonomiske støtten.

– Alt blir nå mer stabilt. Vi vet at vi har et sted å komme til. Jeg vet ikke hva som hadde skjedd hvis ikke Forsvaret hadde tatt over, sier Skarstein.

Historien vil heller aldri bli glemt hvis man oppretter et veteransenter, fortsetter den tidligere telegrafisten.
– Det vi har drevet med kommer til å bli videreført.

Øremerket veteraner
Selv om Bæreia opprinnelig var et rekreasjonssenter for veteraner, har vanlige pasienter fått ta senteret i bruk de siste par årene. Dette skal det nå bli slutt på. Bare veteraner skal kunne ta senteret i bruk, altså personell som har deltatt i internasjonale operasjoner.
 
– I tillegg blir senteret nå også et velferds- og kompetansesenter, og ikke bare et rekreasjonssenter, sier en tilfreds informasjonssjef, Dag Rydmark, i FN-veteranenes landsforbund.

Over 80 sengeplasser fordelt på 54 rom står i dag parat til å ta imot veteraner. Svømmebasseng, solarium og trimrom er bare noen av fasilitetene senteret har å tilby.

Sist oppdatert:10.01.2008 07.27.14
  

Kilde: norvetnet.no