Utskrift fra: norvetnet.no
Dokument: http://norvetnet.no/dok/artikkel269.asp
Skriv ut Side | Lukk vindu


23.11.2007
Norske soldater hedret

Army Commendation MedalMEYMANEH: Norske soldater ble i november hedret med den høyeste utmerkelsen den amerikanske hæren kan gi i felt. De fikk tildelt Army Commendation Medal i stabiliserings-styrkens leir i Meymaneh.

 
 
Klippet fra Forsvarsnett
Tekst: Vegar Gystad, presse- og informasjonsoffiser i Afghanistan
Foto: Forsvaret

Medaljen ble gitt til sjefen og hans nestkommanderende i Military Observer Team (MOT) Navy. Avdelingen er en del av stabiliseringsstyrken, PRT i Meymaneh.

I forbindelse med medaljeoverrekkelsen, forklarte oberst Edward Daly i sin tale at MOT Navy hadde reddet mange amerikanske og afghanske liv gjennom sitt mot, sin kompetanse og sitt gode lederskap. Deres heder gikk til hele laget, men de to som har utmerket seg mest fikk medaljer.

Sentral rolle
– MOT Navy var svært viktige bidragsytere i en innledende fase av operasjon Harekate Yolo II. De var sentrale i planleggingen og ledelsen av operasjonen mot Taliban i Gowrmach-distriktet i begynnelsen av november, sa Daly.

På amerikansk side deltok 14 offiserer som mentorer for de afghanske styrkene. Under operasjonen kom de afghanske og de amerikanske styrkene i en svært vanskelig situasjon.

Unngikk tap
– MOT Navys klare tanker, gode oversikt og sterke lederskap berget situasjonen, slik at styrkene kom igjennom trefningene uten egne tap, sa Daly.

Obersten bemerket også MOT Navys evner til å samarbeide.

– Dere tok ledelsen på en overbevisende og inkluderende måte. Vi amerikanere har brukt flere år på å få til et godt operativt samarbeid mellom de deltakende nasjoner, uten å lykkes. Dere lyktes på et par dager, sa han.
 
Dette er Army Commendation Medal:
The Army Commendation Medal kan gis til offiserer i US Army eller offiserer fra en alliert nasjon som utmerker seg gjennom handlinger som preges av heltemot, ekstraordinær innsats eller at man i tjenesten utfører spesielle bragder som har vært til fordel for US Army eller en alliert.

 
Sist oppdatert:23.11.2007 03.26.46
  

Kilde: norvetnet.no