Utskrift fra: norvetnet.no
Dokument: http://norvetnet.no/dok/artikkel247.asp
Skriv ut Side | Lukk vindu


19.10.2007
Store utfordringer i Nord-Afghanistan

Utfordringer for ISAF i nordBare i løpet av de siste månedene har sikkerhetssituasjonen i det sør-vestlige hjørnet av provinsen Faryab i Nord-Afghanistan blitt betydelig forverret. Det bekymrer forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

 
Klippet fra regjeringen.no
 
– I den siste tiden har Taliban fått et sterkere fotfeste i de sør-vestlige delene av Faryab, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.
Hun har nettopp kommet hjem fra sitt sjette besøk til Afghanistan, og har viet den negative utviklingen i Faryab stor oppmerksomhet.
– Nå er målet vårt å forhindre og motvirke at Taliban får et enda sterkere fotfeste i provinsen, sier Strøm-Erichsen.
Om lag 100 norske og 80 latviske ISAF-soldater i stabiliseringsstyrken PRT Meymaneh har ansvar for Faryab-provinsen, som er på størrelse med Hedmark fylke. De skal støtte de lovlig valgte myndighetene og politiet i provinsen med å opprettholde lov og ordren.


Strøm-Erichsen er bekymret for den forverrede sikkerhetssituasjonen i det norske ansvarsområdet. Her møter hun sjefen for stabiliseringsstyrken PRT Meymaneh, oberstløytnant Jørn Erik Berntsen. Foto: Lars Magne Hovtun, Forsvarsdepartementet.

Utsatt for flere angrep
– Tidligere har de norske soldatene hatt utfordringer med blant annet lokale krigsherrer og kriminelle. Nå står vi i tillegg overfor en helt ny utfordring med Taliban-krigere som søker å skape ustabilitet i enkelte områder, sier Strøm-Erichsen.
Bare i løpet av den siste tiden har de afghanske sikkerhetsstyrkene og ISAF-styrkene som opererer i området blitt utsatt for flere bombeangrep og væpnede overfall. (Les mer på Forsvarets nettsider) Flere afghanske politifolk har mistet livet og blitt skadd i angrepene bare den siste måneden. God trening, godt utstyr og tilfeldigheter har gjort at ikke norske liv har gått tapt i disse episodene. Tidligere har en finsk soldat mistet livet da en bombe eksploderte ved patruljen han var en del av, like i nærheten av militærleiren i Meymaneh. Bomben skadet også tre norske soldater. I tillegg har et fåtall nordmenn blitt lettere skadet gjennom tiden de norske soldatene har vært i Meymaneh.

Den siste tiden har afghanske og internasjonale soldater blitt utsatt for flere veibomber i Faryab-provinsen. Dette pansrede norske kjøretøyet ble rammet av en bombe den 2. oktober, uten at noen soldater kom til skade. Foto: Forsvaret.
Viktig tilstedeværelse
– Denne hendelsen viser til fulle behovet for ISAF sin tilstedeværelse i Nord-Afghanistan, sier Strøm-Erichsen, og fortsetter:
– Det er viktig at vi tar disse problemene på alvor, mens de ennå er håndterlige.
På kort sikt blir operasjonene til stabiliseringsstyrken i Meymaneh styrket med flere soldater, blant annet fra den norske utrykningsstyrken i Mazar-e Sharif.
– På litt lengre sikt vurderer vi om vi kan forsterke stabiliseringsstyrken permanent med blant annet helikopter og flere soldater, sier Strøm-Erichsen.
 
 

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen besøkte de norske styrkene i Afghanistan i forrige uke. Foto: Lars Magne Hovtun, Forsvarsdepartementet.
 
Ingen militær løsning
– Som i Afghanistan for øvrig tror jeg ikke det finnes en ren militær løsning på problemene vi nå står overfor. Det nytter ikke å stabilisere et område dersom alt lokalbefolkningen ser er pansrede kjøretøy og soldater. Det viktigste er at de ser utviklingen går i rett retning, sier Strøm-Erichsen.
I dag er det ingen hjelpeorganisasjoner som tør å arbeide i de problemfylte distriktene, og i vinter måtte norske soldater kjøre nødhjelp inn til distriktene. Da ble hundrevis av familier husløse, og flere titalls mennesker omkom på grunn av flom. Også i år er nøden stor i området, og frustrasjonen er høy.
– Vi har overlevert forsyningene til Røde Halvmåne, som tar arbeidet med å fordele forsyningene til de som trenger det mest, sa oberstløytnant Leif Petter Sommerseth, daværende sjef i stabiliseringsstyrken PRT Meymaneh. (Les mer på Forsvarets nettsider)
– Det er viktig å finne et riktig forhold mellom sikkerhetsarbeid, utviklingsarbeid og godt styresett. Dersom vi ikke har sikkerhet i et område blir det ingen utvikling. Likevel er det viktig å understreke at de militære styrkene ikke skal drive med utviklingsarbeid, avslutter Strøm-Erichsen.
 
 
Sist oppdatert:02.11.2007 19.28.59
  

Kilde: norvetnet.no