Utskrift fra: norvetnet.no
Dokument: http://norvetnet.no/dok/artikkel233.asp
Skriv ut Side | Lukk vindu


31.08.2007
Ingen umulige utfordringer

Mood inspiserer soldater fra AUVi kommer til å møte politiske, humanitære og militære utfordringer i Darfur, men ingenting er uoverkommelig, sier generalmajor Robert Mood. Sist uke besøkte han det urolige området i Sudan.

Klippet fra mil.no

– Selv om det er mange utfordringer knyttet til innsettingen av en eventuell FN-styrke i Darfur, vil jeg påpeke at de politiske og humanitære utfordringene er de største, slår generalinspektøren i Hæren fast.
– Det er enda klarere her enn i Afghanistan at det ikke nytter å løse disse problemene kun med militærmakt, legger han til.

Forventninger til FN
Det finnes over to millioner internt fordrevne flyktninger i Sudan som trenger beskyttelse, bistand, vann og skole. Mood mener hensynet til disse bør veie mest når FN-styrken settes inn.

– Noe av det viktigste en FN-styrke kan gjøre for disse er å gi dem beskyttelse. FNs tilstedeværelse vil ha en avskrekkende effekt slik at innbyggere kan gå utendørs uten å være redde for å bli voldtatt, forteller generalmajoren.
– Innbyggerne har høye forventinger til FN, og de vil se denne styrken i landet sitt så snart som mulig, legger han til.

Skal forberede området
Når det gjelder innsettingen av en FN-styrke, hvor Norge og Sverige forbereder seg på å stille en ingeniørstyrke, fikk Mood under besøket et innblikk i hva som kan bli problematisk.
– Jeg var i Darfur under regntiden, og det var ikke så ille som jeg trodde. Veiene blir ubrukelige akkurat når det regner, men tørker i løpet av noen timer. Det er fullt mulig å frakte tungt utstyr fra kysten og inn til Darfur, forklarer han.

Allikevel blir logistikken et stort hinder. Å sette inn FN-styrken i Darfur tilsvarer å flytte en by på størrelse med Lillehammer til et sted uten noen som helst form for infrastruktur eller vanntilførsel.

– Dette blir en av hovedoppgavene til den norske styrken: å forberede området for FN, sier generalinspektøren.

Har begynt forberedelsene
Mood forteller at med noen enkle forhåndsregler kan helserisikoen takles, og at klimaet ikke er problematisk i og med at det ligger midt mellom det tropiske sør og det tørre nord.

– Det finnes heller ingen militær trussel, men det eksisterer en lovløshet med bander som er ute etter bilen og verdisakene dine, sier han.

FNs sikkerhetsråd vedtok for en stund siden mandatet i tråd med FN-paktens kapittel VII for FN-styrken i Sudan. Nå venter forsvarssjefen og generalinspektøren i Hæren på et oppdrag fra Regjeringen.

– Vi har allerede begynt å gjøre forberedelser som tilpasning av utstyr, øremerking av personell, utvikle rekrutteringstiltak og heve kompetansenivået, avslutter Mood.
 
Sist oppdatert:02.11.2007 19.33.29
  

Kilde: norvetnet.no