Utskrift fra: norvetnet.no
Dokument: http://norvetnet.no/dok/artikkel232.asp
Skriv ut Side | Lukk vindu


30.08.2007
Darfur neste for FN

  Det er nok av nasjoner som vil stille infanteristyrker til Darfur-misjonen, men ingen vil bidra med helikoptre, sier generalmajor Per Arne Five. Han har hatt det travelt i sine 14 måneder i FN-hovedkvarteret i New York.

 
Klippet fra mil.no

Den norske generalmajoren Per Arne Five sitter som nestkommanderende militærrådgiver i departementet for fredsbevarende operasjoner i FN-hovedkvarteret i New York. Darfur har slukt mye av hans oppmerksomhet den siste tiden.

Starter i oktober
– Denne prosessen har tatt lang tid, men etter at vi fikk en sikkerhetsresolusjon med riktig mandat begynte ting å ta seg opp. Vi fikk en 30-dagers frist for å sette sammen en styrke, og ved utgangen av denne måneden skal vi ha klart hvilke land som stiller med hvilke ressurser, forklarer Five.

Det har ifølge generalmajoren ikke vært et problem å få regulære bakkestyrker, mens det har vært verre å få land til å tilby helikopterstyrker.
– De første kinesiske soldatene vil være på plass i oktober, og så vil vi sende inn de tunge støttepakkene etter det. Darfur ligger vanskelig til og over 200 kilometer fra nærmeste havn, så det er klart dette vil ta tid. Vi kan ikke regne med å ha hele styrken inne før godt ut i 2008, sier han.

Five peker også på regntiden som kan sinke fremgangen på deployeringen.

Vurderer et år til
– Jeg håper også at vi får med oss det nordiske ingeniørelementet i styrken slik det har vært planlagt, legger han til.

Den tidligere sjefen for Hærens transformasjons- og doktrinekommando har nå jobbet for FN i 14 måneder. Han trives til tross for at han er mangfoldige mil fra sin nærmeste familie og at han har lange dager.

Det blir mange turer for å besøke operasjoner og planlegge fremtidige misjoner. Før Darfur tok til var det Nepal som tok opp tiden hans.
– Jeg sjekket passet mitt etter at jeg hadde vært her et år, og da hadde jeg reist 14 ganger over Atlanteren, forteller Five.

Om seks måneder går kontrakten hans på to år ut. Generalmajoren innrømmer allikevel at han vil vurdere tilbudet dersom han blir spurt om å bli et år til.
– Jeg føler dette er en riktig stilling for meg, og at jeg får gjort en god jobb. Det hadde også vært givende å få oppleve fruktene av arbeidet jeg har gjort med Darfur-misjonen, sier han.
 
 
Sist oppdatert:02.11.2007 19.33.45
  

Kilde: norvetnet.no