Utskrift fra: norvetnet.no
Dokument: http://norvetnet.no/dok/artikkel198.asp
Skriv ut Side | Lukk vindu


26.04.2007
Fokus på afrikanske fredsoperasjoner
DarfurStatssekretær Espen Barth Eide er i Addis Abeba i Etiopia for å lede et seminar om integrerte operasjoner. Onsdag møtte han blant annet representanter for den Afrikanske Union (AU). – Situasjonen i Darfur har gått fra vondt til verre. Den afrikanske union har store utfordringer i Darfur, men har begrensede ressurser, sier Barth Eide.
 
Kilde Forsvarsdepartementet

Statssekretæren er urolig for utviklingen i Øst-Afrika generelt. – Afrika har vært preget av betydelige fremskritt, både i Vest-Afrika og i områdene rundt the ”Great Lakes” (Kongo, Burundi, Rwanda osv.) Konfliktene har blitt løst både gjennom egne politiske fremskritt og ved hjelp fra FN. Men på Afrikas horn er situasjonen bare blitt verre. Derfor er det svært viktig for oss å møte AU, som er sterkt involvert i konfliktløsning i disse områdene, og som er en viktig og forholdsvis ny aktør i konfliktløsning og fredsbevaring.   

Sammen med generalinspektøren i Hæren, generalmajor Robert Mood, og representanter fra embetsverket i FD og UD, gjennomførte statssekretæren flere møter onsdag. Den afrikanske union har sitt hovedkvarter i Addis Abeba. De viktigste møtene var møtene med Peace and Security Department and Conflict Management Division og Darfur Integrated Task Force (DITF), begge i AU. Statssekretæren hadde også møter med FNs, EUs og NATOs stedlige representasjon i Addis Abeba.

Det sentrale temaet under samtalene var situasjonen i Darfur. Pr i dag støtter FN AUs operasjon i Darfur, AMIS (African Unions Mission in Sudan), med en såkalt ”Light Support Package”. Den sudanske regjeringen godkjente tidligere denne måneden at en såkalt ”Heavy Support Package”, bestående av totalt 2250 soldater blir satt inn. Det er til denne styrken Norge i samarbeid med Sverige vurderer å tilby et ingeniørbidrag.

– Det gjenstår fortsatt store utfordringer for oss mht noen av de klare betingelsene som er satt for eventuelt å bidra til FNs Heavy Support Package. Dette gjelder blant annet behovet for egen styrkebeskyttelse og enhetlig kommando og kontroll, sier statssekretæren.

- Disse diskusjonene foregår nå i FN, men det er viktig å diskutere dette også med AU, som har hovedrollen i Darfur i dag. Bidraget til Darfur er tross alt en støtte til AUs operasjon i Sudan, sier Barth Eide. Han mener at mange vanskelige spørsmål rundt operasjonene i Sudan gjenstår, men at samtalene med AU var både konstruktive og nyttige.

Neste fase i fredsoperasjonen i Sudan er en såkalt ”hybrid operasjon”, der AU og FN skal jobbe nært sammen. 

- Her som andre steder er det viktig å huske på at militærmakt ikke kan løse konflikter alene, men spiller sammen med politiske, økonomiske og humanitære virkemidler. Dette ser man blant annet er svært relevant for den kritiske situasjonen i Darfur, sier statssekretær Barth Eide. Seminaret om integrerte operasjoner, som arrangeres av UD i tett samarbeid med FD i Addis Abeba torsdag 26.og fredag 27. april, er derfor svært relevant.

Sist oppdatert:02.11.2007 21.36.15
  

Kilde: norvetnet.no