Utskrift fra: norvetnet.no
Dokument: http://norvetnet.no/dok/artikkel162.asp
Skriv ut Side | Lukk vindu


06.01.2007
Statsministerens tale til norske UNIFIL soldater
MTB UNIFILVi gjengir her statsministerens tale til de norske UNIFIL soldatene i Limassol 19. desember 2006.  Kilde odin.dep.no: 
 
Kjære norske UNIFIL-soldater.

Som norsk statsminister er jeg glad for å møte dere - under tjeneste i Libanon og her i Limassol. Jeg er stolt over den innsatsen dere gjør for Norge og i fredens tjeneste. Og jeg har gledet meg sammen med forsvarsministeren, til å tilbringe denne kvelden sammen med dere for å markere norsk jul med norsk julemat.

Den internasjnale situasjonen er slik at Norge ber noen av sine beste folk om å løpe risiko i fredens tjeneste. Det hviler et tungt ansvar på oss i regjering og Storting som ber om dette.

Dere utfører et viktig oppdrag. På vegne av FN og verdenssamfunnet. UNIFIL og norsk deltakelse i den flernasjonale FN-styrken har bred støtte i det norske Storting og det norske folk. Den libanesiske befolkning ønsker dere her. Bistand til libanesiske myndigheter for å forhindre ulovlig innførsel av våpen, er et viktig bidrag i en krevende prosess for varig fred i Midt-Østen. Dette får vi bekreftet hele tiden, seinest i vårt møte med den libanesiske statsminister tidligere i dag.

Som statsminister får jeg ofte høre skryt av norske soldater i internasjonal tjeneste – senest på NATO-toppmøtet for noen uker siden. I dag har jeg selv fått lov til å observere den dyktigheten de norske soldatene bidrar med.

Jeg har om bord på KNM Terne fått demonstrert en imponerende profesjonalitet. Dere har vist at norske MTB-er og mannskaper er meget godt egnet for denne type oppdrag. Dere er vel trent og rustet for utfordringen.

Vårt engasjement i Libanon og i UNIFIL har lange tradisjoner. Vi var på plass som andre nasjon i 1978 etter Frankrike. På det meste hadde vi mer enn 1000 soldater i Libanon. Over 34 000 norske menn og kvinner har tjenestegjort i UNIFIL. Dere viderefører dermed Norges største internasjonale engasjement i FNs tjeneste. Jeg er blitt fortalt at noen av dere som er her har tjenestegjort i UNIFIL helt tilbake på 1980-tallet. Det sier det meste om det nære forhold mellom nordmenn og libanesere.

Men det sier samtidig noe om hvor vanskelig det er å oppnå fred i denne regionen og hvor dype og kompliserte konfliktene er. For å lykkes må vi både vise tålmodighet og tenke langsiktig. Vi har ikke råd til å gi opp. Jeg kan forstå at det ikke alltid er lett å se framgang når man står midt oppe i prosessen slik dere gjør. Men jeg vet at deres innsats hver dag bringer oss et lite skritt videre mot en fredeligere framtid.

Den daglige innsatsen dere gjør har en pris. Det koster å være borte fra dem man er glade i. Og når det nærmer seg jul kan det være ekstra tungt.

Men det at dere er her sammen med styrker fra andre land betyr noe.

For de som i sommer ikke fikk sove fordi det regnet bomber. For de som er redde når barna deres går til skolen. Og for de som har opplevd krig og som nå har fått et håp om fred.

Så håper jeg at jul her i Middelhavet kan bli en bra opplevelse, selv om dere aller helst hadde ønsket å være hjemme med familie og kjære. Da skal dere samtidig vite at det er veldig mange hjemme som føler det samme, og som tenker på nettopp dere i høytiden som ligger foran oss.

Jeg ønsker sammen med forsvarsministeren på vegne av både regjeringen og det norske folk, dere alle lykke til med det viktige oppdraget dere utfører. Dere skal vite at vi er stolte av og takknemlige for den jobben dere gjør.

Sist oppdatert:06.01.2007 10.44.08
  

Kilde: norvetnet.no