Utskrift fra: norvetnet.no
Dokument: http://norvetnet.no/dok/artikkel103.asp
Skriv ut Side | Lukk vindu


15.05.2006
Norsk offiser får toppstilling i FN

FN HQ New YorkGeneralmajor Per Arne Five er utnevnt som Deputy Military Adviser i Department for Peacekeeping Operations (DPKO) i FN-hovedkvarteret i New York. Dette er den nest høyeste militære stilling i FN-hovedkvarteret.

Kilde FD
 
- Dette er en klar anerkjennelse av vårt økte fokus på FN, og et bevis på at styrket engasjement fra Norges side ønskes velkommen. Norge ønsker ikke bare økt deltakelse men også å bidra til den omstillingsprosessen som FN er inne i hvor et hovedfokus er endring og utvikling av FNs operasjonskonsepter og doktrine, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen i en kommentar.

I stillingen som Deputy Military Adviser vil Five blant annet få ansvar for fagmilitære råd til ledelsen i DPKO, så vel som til styrkesjefene i 18 fredsbevarende operasjoner med mer enn 70.000 soldater verden over. Five vil også ha en sentral rolle i utformingen av militære bidrag til nye fredsoperasjoner.

Generalmajor Five er født i Trondheim i 1958, og er for tiden sjef ved Hærens transformasjons- og doktrinekommando. Five har konkurrert seg til den prestisjetunge jobben i FN takket være en solid militær utdannelse og en omfattende militær karriere. Han har sin utdannelse fra militære skoler både i inn- og utland, blant annet Hærens stabsskole i 1994, US Army Command and General Staff College i 1997 og US War College i 2003. Generalmajor Five har allsidig erfaring fra relevante nivåer i det norske forsvaret, og var fungerende sjef for Avdeling for forsvarspolitikk og planlegging i Forsvarsdepartementet i to år. Five har også bred erfaring med fredsbevarende operasjoner etter tjeneste både i FN- og NATO-ledede operasjoner i Libanon og Kosovo, sist som sjef for den norske bataljonene i KFOR i 2000.

Sist oppdatert:15.05.2006 16.10.29
  

Kilde: norvetnet.no